Miskolc régen: az 1983-as Miskolci Rockfesztivál

Megosztás

Mai visszaemlékező rovatunkban továbbra is maradunk a ’80-as éveknél: ezúttal az 1983-as Miskolci Rockfesztiválra fókuszálunk. Magyarországon először 1973-ban rendeztek hasonló rendezvényt, éppen Miskolcon, egészen pontosan a DVTK stadionban. 10 évvel később a népkerti salakmotorpályán zajlott le a jubileumi fesztivál. Még fojtogató volt a légkör, a kulturális életben még élt a 3T szabálya (Tűrt, Tiltott, Támogatott), azonban ekkoriban már nem volt olyan mértékű rendőri szigor, mint a ’70-es években, ugyanis a Kádár-rendszer eresztékei már észlelhetően roskadoztak. Lássuk, hogyan fesztiválozott a korabeli fiatalság!

Akkoriban vakmerőségnek számított egy “nyugati imperialista világbirodalom” jelképét viselni, a belügyi szervek ugyanis könnyen elzárással honorálhatták, ráadásul a hosszú haj is vörös posztó volt a szemükben. A képen látható fiatalember azonban vállalta a kockázatot. Ő így “mutatott be” a rendszernek.

Pataky Attila nyilatkozik Koltay Gábor filmrendezőnek. Mi sem természetesebb, mint hogy az Edda Művek is fellépett a miskolci fesztiválon, hiszen ekkoriban volt a “bakancsos” korszakuk, és talán kijelenthetjük, hogy népszerűségük csúcsán is ekkor álltak. Pataky itt még több hajjal és kevesebb ufós összeesküvés-elmélettel szerepelt a magyar popkultúrában.

Az Omega együttes koncertje: a billentyűknél Benkő László, a háttérben a dobok előtt Molnár György alias Elefánt gitározik, középen pedig a frontember, a néhány évvel ezelőtt elhunyt Kóbor János nyomja a rock and rollt.

Úgy néz ki, hogy ez a srác túltolta a fesztiválhangulatot és az alkoholbevitelt. Esetleg napszúrást kaphatott. Vagy a kettőt kombinálva. Mindenesetre kapott önkéntes mankókat, akik segítették az előrehaladásban.

Ez a kolléga talán a színpad melletti kerítés mögött talált magának helyet a fáradalmak kipihenésére. Csak remélhetjük, hogy nem tartott túl sokáig a macskajaj.

A Skorpió együttes adja elő művészetét a nagyszínpadon.

És végül: szeretkezz, ne háborúzz! A “kis Woodstock”-nak is nevezett fesztivál szellemisége bár nem volt olyan szabad, mint az ikonikus nagytestvéré, az ősi ösztönöknek még a diktatúrák sem szabhatnak határt.

Képek: fortepan.hu, mitmiskolcadhatott.blog.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek